Категории

Последно добавени

ВИТАМИН D: СЛЪНЧЕВИЯТ ВИТАМИН, НЕОБХОДИМ НИ ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА


15.10.2020

Доц. Христова: Внимание, повишен риск от тромби!


10.10.2021

Полезно за цялото семейство: Защо пробиотиците набират все по-голяма популярност


08.04.2018

ХЕРПЕС- ВЗЕМЕТЕ НЕОБХОДИМИТЕ МЕРКИ И СЪКРАТЕТЕ ПРОЦЕСА НА ЛЕЧЕНИЕ


04.06.2021

ПРОСТАМАКС - Максимална грижа за простатата

ПРОСТАМАКС - Максимална грижа за простатата

Публикувано на: 19.02.2019

Автор: Румяна Георгиева

 • Простата

  Значението на думата простата идва от древна Гърция и означава „prostátēs –предводител, защитник, пазител“, имено това е и физиологичната ѝ функция – да определя пълноценното физическо и психическо здраве на мъжа. Въпреки малките си размери, тя изпълнява важни функции в организма на мъжа – контролира отделянето на урина от пикучния мехур и също така произвежда секрет, част от семенната течност. Благодарение на тази течност сперматозоидите оцеляват и се придвижват до маточните тръби и яйцеклетката. Нарушаването на функциите на простатата се отразяват като проблеми с уринирането или чрез сексуални смущения.

  Простатна хиперплазия

  Според световната здравна организация около 80% от мъжете страдат от уголемяване на простатата след определена възраст. Проблемите се дължат на промени в хормоналния статус на мъжа, по-специално на нарушения в нивата на хидротестостерона, който е много по-активен от обикновения тестостерон и води до увеличаване на простатната жлеза.

  Състоянието на простатата изключително много зависи от здравословното хранене и физическа активност. Добрата профилактика и отговорно отношение към собственото ни здраве могат да предотвратят евентуални усложнения или неприятни преживявания свързани с влошено състояние на простатата.

  Първоначалните симптоми при проблем с простатата започват да се изразяват със затруднено уриниране, което може да се проявява със слаба струя, чести позиви за уриниране и постоянно чувство за незавършеност на процеса. Най-често тези симптоми са предизвикани от доброкачествена простатна хиперлазия или така наречения аденом на простатата. Това е доброкачествено заболяване на простатната жлеза, което се изразява в нейното увеличаване. Така простатата започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Аденомът на простатата е доста често срещано състояние при мъжете, което определя качеството им на живот. Необходимо е навременно диагностициране и адекватно лечение.

  Напредналата доброкачествена простатна хиперплазия може да причини други сериозни оплаквания с напредване на времето.

  Задръжката на урина и преразтягането на пикочния мехур предразполагат към пикочни инфекции, увреждане на пикочния мехур и бъбреците, образуване на камъни в пикочния мехур, инконтиненция (неспособност за задържане на урината) и др. Ако пикочният мехур е тежко увреден, лечението на простатната хиперплазия може да се окаже неефективно. Когато се открие в ранен стадий и се започне навременно лечение, рискът от развитие на подобни усложнения е малък.

  Простатната хиперплазия е необратимо състояние, но може да се овладее за дълго време.  Използваните препарати за намаляване големината на простатната жлеза могат да бъдат разделени в две групи – синтетични и природни. Синтетичните лекарства са ефективни, но често водят до нежелани реакции. Имат отрицателен ефект върху качеството на сексуалния живот.

  Използването на фитопродукти (предимно на основата на екстракт от Сао палмето) при заболявания на простатата могат да бъдат много по-ефективни, отколкото синтетичните,

  ПроСтамакс

  Най-често използваният природен продукт е с активната съставка на препарата ПроСтамакс  на Фортекс Нутрасютикалс, а именно Сао палмето.

  Освен Сао палмето, този препарат съдържа и коприва, върбовка и селен, които също допринасят за подобряване функцията на простатата.

  САО ПАЛМЕТО /Serenoa repens/

  Екстрактът от Сао палмето е ефективен и безопасен природен продукт, богат на незаменими мастни киселини и фитостероли, влияещ благоприятно на нормалното функциониране на простатната жлеза.

  КОПРИВА /Urtica dioica/

  Копривата съдържа богат комплекс от полезни активни съставки: флавоиди (кверцетин, кемферол, рутиносид), калций, калий, желязо, силикати, стероли. Силен антиоксидант, неутрализиращ действието на свободните радикали в организма. Високото съдържание на флавоиди и калий в копривата обяснява диуретичната ѝ функция и благоприятното действие за детоксикацията на организма.

  ВЪРБОВКА /Epilobium parviflorum/

  Многогодишно тревисто растение с богат химичен състав – захари, витамин С, алкалоиди, слуз, дъбилни вещества, багрила. Билката оказва благоприятен ефект на простатната жлеза и пикочния мехур. Спомага за нормалното функциониране на пикочо-половата система и нуждата от чести нощни уринирания.

  СЕЛЕН /Selenium/

  Допринася за нормалната сперматогенеза и оказва благоприятно влияние върху потентността при мъжете.

  ПроСтамакс  на Фортекс Нутрасютикалс е хранителна добавка, която подпомага нормалното функциониране на простатната жлеза. Повлиява благоприятно нуждата от чести нощни уринирания. Допринася за нормалната сперматогенеза и  сексуалната функция при мъжете.

  Как се приема Простамакс?

  Първите 10 дена – по една капсула два пъти дневно. След 10-тия ден – по една капсула един път дневно. Курс на прием е  4 – 6 седмици.

 • Коментирайте първи.

  Напишете коментар